Rib eye to jeden z najpopularniejszych steków na świecie. Ten łatwo dostępny, soczysty i delikatny stek jest ulubioną potrawą wielu wielbicieli wołowiny.
Rib Eye steak – wszystko, co musisz wiedzieć
Rib Eye steak to tradycyjny stek z antrykotu. Mięso posiada wysoki poziom marmurkowatości, co przekłada się na jego delikatny smak i bogaty aromat.
Stek stanowi mięso z mięśnia longissimus dorsi, który jest zlokalizowany pomiędzy łopatką a kością biodrową. Jest to mięsień mało używany, z tendencją do zbierania się tłuszczu – i to właśnie temu zawdzięczamy wspaniałą marmurkowatość steków Rib Eye. Stek można przygotowywać w wersji z kością lub bez.
Rib Eye najczęściej przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem oraz smażymy na maśle. Można go podawać na różne sposoby, choć najczęściej występuje w wersji klasycznej, z frytkami i warzywnymi dodatkami. Najpopularniejszym stopniem wysmażenia jest tutaj medium rare.
Jak smażyć Rib Eye steak?
A jak przygotować Rib Eye steak? Najlepszym sposobem na rib eye steak jest szybkie smażenie w wysokiej temperaturze, najczęściej na grillu lub patelni żeliwnej. Dzięki temu uzyskujemy bogate w smaku, przysmażone mięso na zewnątrz steku oraz delikatne i soczyste w środku.
Podstawą dobrego Rib Eye jest bardzo delikatne obtoczenie mięsa w tłuszczu i smażenie na mocno rozgrzanej patelni czy grillu. Przeciętny stek smaży się ok. 3 do 5 minut na każdej stronie (aby uzyskać poziom wysmażenia medium rare).
Bardzo ważne jest dokładne monitorowanie temperatury mięsa. Dobór temperatury do poziomu wysmażenia to kwestia indywidualna, która u każdego kucharza może wyglądać nieco inaczej. Najczęściej jednak przyjmuje się 50°C dla steku rare, 60°C dla medium oraz 70°C dla well-done.
Steku Rib Eye nie serwujemy od razu – po zdjęciu z patelni powinien on “odpocząć” przez 5-10 minut.
Gdzie zjeść Rib Eye steak?
Jeśli chcesz zjeść świetny stek Rib Eye, ale nie czujesz się na siłach by przygotować go samodzielnie – mamy dla Ciebie propozycję. W naszym wrocławskim lokalu specjalizujemy się w przygotowaniu doskonałej wołowiny, a stek Rib Eye to jeden z naszych bestsellerów. Przygotowujemy go z wołowiny z kością dojrzewającej na sucho przez 60 dni, a do dania dodajemy sałatkę, frytki, boczek oraz czosnek. Brzmi ciekawie? Jeśli tak – serdecznie zapraszamy na Rib Eye steak do naszej restauracji.
No comments