Stek Chateaubriand – wszystko, co musisz wiedzieć

Stek Chateaubriand to jeden z najbardziej docenianych rodzajów wołowiny na świecie. O ile słowo chateaubriand może być utożsamiane z różnymi formami mięsa, jedno jest pewne – zawsze dotyczy potrawy ze steku wołowego.

Czym jest stek Chateaubriand?

Stek Chateaubriand jest wykrawany z tzw. główki polędwicy wołowej. Najczęściej przygotowuje się go na grillu z dodatkiem masła i podaje z sosem bearneńskim. Nie jest to jednak jedyna droga, a stek można przyprawiać na różne sposoby. Popularną kombinacją będzie wykorzystanie pieprzu, czosnku, rozmarynu i octu. Dopiero tak przygotowane mięso trafia do obróbki cieplnej, w której najpierw krótko podsmaża się je na patelni, a później piecze.

Krótko o historii steka Chateaubriand

Chateaubriand jest często łączony z postacią francuskiego pisarza i polityka François-René de Chateaubriand. Podobno to właśnie jego szef kuchni po raz pierwszy zaprezentował stek Chateaubriand – lecz o dziwo jeszcze nie w formie, jaką znamy dziś.

Pierwotnie stek Chateaubriand miał być przygotowywany pomiędzy dwoma mniejszymi kawałkami mięsa. Wszystkie trzy kawałki były wiązane razem, a następnie pieczone lub grillowane. Gdy zewnętrzne kawałki steków zostały już wręcz przypalone, potrawa była gotowa. Na stół podawano środkowy stek Chateaubriand, a resztę mięsa wyrzucano. Rzekomo ten sposób miał zapewnić perfekcyjnie równomierne wysmażenie steka.

Aby dodać daniu jeszcze większej ekstrawagancji, stek podawano w towarzystwie ziemniaków château. Bulwy obierano aż do momentu, gdy wielkością przypominały oliwki, a następnie smażono na maśle.

Nie ulega więc wątpliwości, że Chateaubriand był potrawą zarezerwowaną dla klasy wyższej. Samego hrabiego de Chateaubriand spotkał dość poetycki koniec (przynajmniej w kontekście historii nazwanej po nim potrawy). Jego śmierć nastąpiła w samym środku rewolucji lutowej 1848, w której wyniku wprowadzono ustrój republikański na miejsce monarchii lipcowej.

Spróbuj steka Chateaubriand w Winners SteakHouse

Dziś przygotowanie steków Chateaubriand nie wymaga tak specyficznych kroków. Jeśli jednak chcesz spróbować tego steka przyrządzonego w profesjonalny sposób – zajrzyj do naszego Winners SteakHouse. Przygotujemy dla Ciebie stek Chateaubriand z doskonałej jakości polędwicy, dojrzewającej na mokro przez 28 dni oraz duszonej w białym winie. Danie podajemy z ziemniakami w plasterkach, sałatką, boczkiem, estragonem i oczywiście – sosem berneńskim.

TheWinnersPub
ul. Pawła Włodkowica 5, Wrocław 50-072