Filet Mignon – stek z polędwicy wołowej, którego musisz spróbować

Klasyczny filet mignon to obowiązkowe danie w każdej restauracji z popularną kuchnią współczesną. To delikatny i wręcz rozpływający się w ustach stek, którego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować.

Czym jest stek mignon?

Filet mignon to francuska nazwa tego dania, która jest aktualnie stosowana na całym świecie. Ten sam stek znajdziemy także pod nazwą mignon stek (lub z amerykańskiego steak).

Stek mignon jest cięty ze środkowej części polędwicy wołowej. Jest to część mięsa powszechnie uznawana za najlepszą, za czym idzie oczywiście odpowiednio wysoko cena steka.

Po przekrojeniu steka możemy zaobserwować doskonałą marmurkowatość tego mięsa – jasne, tłuszczowe przerosty rozpływają się podczas smażenia i podkreślają smak.

Jeśli chodzi o wielkość i grubość fileta mignon, nie ma tu żelaznej reguły. Będzie ona zależna od mięsa, z którego wykrawamy stek. Z zasady jednak filet mignon ma niewielką średnicę i jest raczej wysoki. Pojedynczy kawałek steka mignon waży ok. 200-250g.

Jak smakuje stek mignon?

Smak filetu mignon będzie zależny od wielu czynników – chociażby rasy wołowiny czy warunków hodowli. Jednak w większości przypadków mignon stek jest nieco łagodniejszy i słodszy niż przeciętna wołowina, która pochodzi z mocniej rozbudowanych części mięsa. Jednocześnie filet mignon ma bardzo delikatną teksturę, która dodaje wspaniałych wrażeń przy jego smakowaniu.

Jak podaje się filet mignon?

Ponieważ filet mignon jest niezwykle delikatnym mięsem, najczęściej podaje się go z sosem lub ziołowym masłem. Dzięki temu możemy wydobyć z mięsa jak najwięcej smaku. Oczywiście nie polegamy wyłącznie na dodatkach – stek może być marynowany, wędzony, przygotowywany w bekonie czy doprawiony zgodnie z preferencjami kucharza.

Jeśli chodzi o proces przyrządzania steków mignon, mamy do dyspozycji wiele możliwości – od grillowania, przez pieczenie, aż po smażenie na patelni. Zazwyczaj stosuje się wysoką temperaturę by ściąć mięso z każdej strony, a następnie obniża ją, by powoli wykończyć stek zgodnie z preferencjami.

Mignon stek w Winners SteakHouse

W naszej restauracji możesz zamówić stek mignon z najwyższej jakości polędwicy, dojrzewającej na mokro przez 28 dni. Podajemy go z musem z selera, cukinią, boczkiem, ziemniakami, czosnkiem i naszym autorskim sosem.

Jeśli chcesz spróbować filetu mignon przygotowanego przez doświadczonego szefa kuchni – serdecznie zapraszamy do wizyty w Winners SteakHouse.

TheWinnersPub
ul. Pawła Włodkowica 5, Wrocław 50-072