Polityka Cookies

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką cookies

Zawsze aktywne

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

New York Steak – klasyczny stek z rostbefu

Jeśli nie posiadasz wiedzy na temat różnych rodzajów wołowiny, wybór dania w steakhousie czy nowoczesnej restauracji może stanowić nie lada wyzwanie. Wielbiciele steków często stawiają na unikalne dania z wołowiny Wagyu czy Black Angus, ale to nie jedyne opcje. Równie warty uwagi jest klasyczny stek New York – pozwól, że opowiemy o nim więcej.

Czym jest New York Steak i skąd jego popularność?

New York Steak wyróżnia się przyjemną strukturą mięsa, intensywnym smakiem i charakterystycznym aromatem wołowiny. Jeśli jesteś wielbicielem lub wielbicielką steków wołowych – jest to zdecydowany must have do wypróbowania.

Jego najpopularniejsza nazwa, czyli New York steak prawdopodobnie pochodzi od Delmonico’s Restaurant – nowojorskiej restauracji, która w 1820 zasłynęła ze swoich steków. Nazwa steku szybko przyjęła się w okolicy, a pobliskie lokale wprowadziły podobne danie do swojego menu. Niestety nie mamy pewności, czy były to steki New York jakie znamy dziś.

Mięso na New York stek najczęściej jest wycinane z rostbefu, rozciągającego się od kości biodrowej do łopatki. Mięsień ten nie wykonuje intensywnej pracy, dlatego stek jest dość kruchy i wyróżnia się zauważalną marmurkowatości.

New York Steak znajdziesz w menu pod terminami: New York strip steak, ambassador steak, club steak, strip loin steak, Kansas City strip steak, contré filet czy Omaha Strip.

Sposoby przyrządzania New York Steak

Jak przyrządzić New York Steak? Przede wszystkim – to fantastyczny, świetnej jakości stek, który będzie smakować doskonale nawet z minimalnymi przyprawami.

Przed przygotowaniem mięsa należy wyciągnąć je z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej i chwilę odczekać, by zapewnić jednolite smażenie.

Stek przyprawiamy z dwóch stron – najczęściej solą, pieprzem i czosnkiem – i możemy przejść do etapu smażenia. Jednym z najpopularniejszych sposobów na New York steak jest jego podsmażone na patelni, a później pieczenie w piekarniku. Czas przygotowania mięsa będzie zależny od metody oraz poziomu wysmażenia, jaki chcemy otrzymać.

Ważne jest, by nie podawać mięsa od razu po zakończeniu pieczenia – stek powinien odpocząć ok. 5 minut przed jego podaniem.

Gdzie zjeść New York Steak?

Jeśli szukasz restauracji z doskonałymi stekami we Wrocławiu – serdecznie zapraszamy do The Winners Pub. W naszym lokalu serwujemy klasyczny New York Steak z argentyńskiego antrykotu dojrzewającego na mokro przez 28 dni. Do mięsa podajemy sałatkę, boczek z pieczonym czosnkiem, frytki i nasz autorski sos.

TheWinnersPub

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment

ul. Pawła Włodkowica 5, Wrocław 50-072