Tomahawk stek to mięso, które pokochali mieszkańcy USA – stek ten jest aktualnie nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Tomahawk cieszy się też coraz większą popularnością poza granicami Stanów i skosztujesz go także w polskich restauracjach oraz w The Winners Pub przy u. Włodkowica 5 we Wrocławiu.
Tomahawk – co to za mięso?
Stek Tomahawk jest wykrawany ze środkowej części antrykotu – mięśnia biegnącego wzdłuż kręgosłupa wołu. Mięso to wyróżnia się delikatnością i piękną marmurkowatością, czyli tłuszczem, który później wytapia się podczas smażenia. Wyglądem przypomina nieco indiański toporek – stąd nazwa Tomahawk.
Stek Tomahawk wygląda podobnie do Rib Eye, ale odróżnia się od niego nieco dłuższą kością oraz rozmiarem. Tomahawk jest cięty zgodnie z grubością kości, i zazwyczaj jest szeroki na ok. 2 cale.
Podawanie steku Tomahawk
Tomahawk to dość spory kawałek mięsa, który wymaga odpowiedniego podejścia u kucharza. Pełne smażenie na patelni będzie bardzo trudne lub wręcz niemożliwe, przede wszystkim ze względu na rozmiar Tomahawka. Raczej nie wykorzystuje się tej metody. Dopiero w przypadku pieczenia, stek może być wstępnie lekko podsmażony, a później trafić do piekarnika.
Jednak najlepszą i bezkonkurencyjną metodą przygotowania Tomahawka jest grill. Aby zagwarantować odpowiednie wysmażenie steku, możemy pomóc sobie termometrem do mięsa. Poziom wysmażenia medium-rare uzyskujemy przy ok. 58ºC.
Po zakończeniu smażenia stek powinien poleżeć przez ok. 10-15 minut. Dopiero później podaje się go do spożycia. Dzięki temu pozwolimy na to, by ciepło skumulowane w kości rozeszło się po reszcie mięsa, tworząc doskonały, soczysty stek.
Tomahawk – czy warto?
Z pewnością nie możemy odmówić stekowi Tomahawk unikalnego charakteru. Czy jednak warto wybrać właśnie ten stek, szczególnie z szerokiej oferty apetycznych, restauracyjnych dań? Poniżej postaramy się przybliżyć kilka cech Tomahawka, które mogą pomóc Ci w decyzji.
Unikalny i apetyczny wygląd
Stek Tomahawk przykuwa nasz wzrok już na pierwszy rzut oka. Pięknie wypieczone mięso kontrastuje z jasną kością i od razu budzi skojarzenia z amerykańskim grillowaniem. Jeśli wygląd potraw jest dla Ciebie niemal równorzędny z ich smakiem i cenisz sobie dania, które działają na wiele zmysłów – Tomahawk to zdecydowanie mięso dla Ciebie.
Bogactwo smaków
Już wspomnieliśmy o marmurkowatości Tomahawka, ale poświęcimy jej jeszcze kilka słów. Występowanie charakterystycznych “plamek” tłuszczu w mięsie sprawia, że stek jest kruchy, delikatny i pełen smaku. Jeśli szukasz nie tyle zwykłego posiłku, co prawdziwego doświadczenia kulinarnego – koniecznie spróbuj Tomahawka.
Rozmiar XXL
Rozmiary steków Tomahawk mogą być dość różne, ale jest to rodzaj mięsa który zdecydowanie możemy określić jako “XXL”. Jeśli klasyczne steki to dla Ciebie za mało lub potrzebujesz solidnego posiłku, nie możesz trafić lepiej niż Tomahawk.
Z kolei jeśli nieco obawiasz się, że taki stek to dla Ciebie za dużo – żaden problem! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podzielić się nim ze znajomymi, rodzina czy drugą połówką.
Jeśli chcesz spróbować klasycznego amerykańskiego steku Tomahawk, serdecznie zapraszamy do naszego wrocławskiego lokalu – The Winners Pub – Zasmakuj emocji z nami.
Facebook
Instagram
Tripadvisor