Wołowina Black Angus – wszystko, co musisz wiedzieć

Jaka jest najlepsza wołowina świata? Być może na myśl przychodzi Ci japońskie mięso Wagyu, które jest znane nawet poza granicami tego kraju. Nie jest to jednak jedyny rodzaj wołowiny premium dla smakoszy. Pozwól, że opowiemy Ci krótko o Black Angus.

Czym jest wołowina Black Angus?

Black Angus to rodzaj wołowiny, który pochodzi ze szkockiego hrabstwa Angus. Mięso to jest bardzo często porównywane z japońską wołowiną Wagyu. Zarówno wołowina Black Angus jak i Wagyu charakteryzuje się wysoką marmurkowatością, która odpowiada za bogaty smak i aromat tego mięsa.

Nazwa Agnus określa również rasę krów, które hoduje się w celu pozyskania mięsa. Ich hodowlę zapoczątkował w XIX wieku Hugh Watson, a jego celem było uzyskanie hodowli bydła o ciemnej skórze. To właśnie te zwierzęta trafiły później do USA, a w latach 80 XIX wieku powstała tam organizacja zrzeszająca hodowców rasy – American Angus Association.

Bydło Angus występuje w dwóch wariantach różniących się kolorem skóry – jest to odmiana czarna i czerwona, jednak tylko czarna została zaakceptowana i dopuszczona do obrotu przez American Angus Association.

Jak smakuje wołowina Black Angus?

Jeśli znasz już smak wołowiny Wagyu, Black Angus ma z nią wiele wspólnego. Wyróżnia się podobnym poziomem marmurkowatości, co z kolei wpływa na unikalny smak, delikatność i soczystość mięsa.

Jak przyrządzać wołowinę Black Agnus?

Wołowina Black Angus nie różni się tak bardzo od innych rodzajów tego mięsa. Różnica leży w rasie bydła, nie samym charakterze wołowiny. Istotne jest jednak przyrządzenie i odpowiedni czas gotowania mięsa. Black Angus należy do najdroższych rodzajów wołowiny na świecie, dlatego jeśli decydujesz się na zakup – przede wszystkim uważaj, aby nie rozgotować ani nie przypalić mięsa.

Jeśli chcesz spróbować doskonałej wołowiny premium, ale bez samodzielnych przygód w domowej kuchni – zapraszamy do The Winners Pub. Specjalizujemy się w przygotowywaniu topowych dań z wołowiny, a w naszej karcie znajdziesz także steka Black Angus.

TheWinnersPub
ul. Pawła Włodkowica 5, Wrocław 50-072